Naslednja pobuda

Četrtek, 23. julij 2009, 20.30 Križ: Srečanje na osmici za člane krožkov
31. avg. - 5. sept 2009, Finžgarjev dom, Opčine: Festival mladinske ustvarjalnosti DM

sreda, 15. april 2009

Premiera v petek, 17.4.09 ob 20h

V petek, 17. aprila, v Finžgarjevem domu na Opčinah
PREMIERA KRIMINALKE »KRVAVA UGANKA ZA OSEM ŽENSK«
Nastopajo mladi gledališke skupine MOSP


Kaj se lahko zgodi na petek, 17.? Po mnenju vraževernih gotovo nekaj negativnega, strašnega, morda celo zločin... Na Opčinah se bo take vrste strah uresničil na odru Finžgarjevega doma, v kriminalki z naslovom Krvava uganka za osem žensk. Društvo Finžgarjev dom bo namreč gostil mlade igralce gledališke skupine MOSP, ki so za svojo premiero izbrali prav ta »nesrečni« datum.
Celotno dogajanje traja toliko kot igra sama: približno eno uro. V tej uri se po idiličnem začetku, ko se mlada Suzon vrne iz Londona domov v Francijo za božične počitnice, nenadoma zaradi skrivnostnega umora vse zaplete. Zakulisje življenja in medsebojnih odnosov osmih žensk in enega moškega se začne razkrivati in kazati v precej različni luči od dotedanje podobe. Ženske so po vzoru klasičnih kriminalk ujete v nekakšno past, ki jo predstavlja visoka snežna odeja in dejstvo, da so pretrgane vsakršne komunikacijske zveze. In v tej pasti se medsebojno obtožujejo, napadajo in razkrivajo svoje šibkosti.
Skupina mladih, ki je prav na zadnjem občnem zboru prešla v gledališko skupino MOSP ( vsi, razen ene igralke, namreč zaključujejo višjo šolo ali pa so že na univerzi), je v delu francoskega avtorja in igralca Roberta Thomasa našla primerno besedilo za svoj sestav. Skupino sta namreč zaradi študija zapustila dva fanta, tako da sedaj šteje točno osem žensk in enega moškega, kar tudi zahteva izbrana igra. Poleg tega kriminalka, ki je včasih bolj podobna drami, včasih pa komediji, nudi mladim igralcem možnost, da vsak zablesti v svoji vlogi. Tudi to je bila ena izmed želja mladih igralcev, ki so od svojega prvega zahtevnejšega nastopa v igri Male dame stalno razvijali svoje sposobnosti (nastopali so kot Gledališka skupina Slovenskega kulturnega kluba, večkrat tudi v otroških igrah Radijskega odra, večina je tudi vsaj eno leto obiskovala gledališko šolo Studio Art). Svoji stalni režiserki Lučki Susič so tako lahko stali ob strani z aktivnim sodelovanjem pri režiji in drugih zadolžitvah. Še posebej je treba omeniti izredni doprinos Helene Pertot, ki je tekst prevedla in priredila za oder; kostume si je na podlagi simbolične sporočilnosti barv (črna za krivdo, bela za nedolžnost in rdeča za zločin) zamislila Julija Berdon; logotip igre z zaprtimi vrati, skozi ključavnico katerih curlja rdeča tekočin, pa je posnet po sliki Roberte Busechian, ki se uspešno ukvarja tudi s slikarstvom. Vse tri seveda nastopajo tudi kot igralke, poleg njih pa še Kim Furlan, Maruška Guštin, Valentina Oblak, Francesca Sabba in Danijel Simonettig. Kot rečeno, gosti premiero društvo Finžgarjev dom, in sicer v petek, 17.aprila, ob 20h.

Ni komentarjev: